Bilgisayar mühendisi kimdir sorusunun en güzel cevabı şu şekilde olacaktır; bilgisayar sistemlerinin donanımlarında, tasarımlarında, geliştirilmesinde ve bu yapılan bilgisayar sistemlerinin kullanılmasında çalışan, bu alanda kendini geliştirmiş uzman kişidir. Bilgisayar mühendisleri, bilgisayar ile ilgili yazılımsal ve donanımsal sorunların tespit edilip en uygun şekilde giderilmesi, yeni bir ürünün araştırma ve geliştirmesinin yapılarak ortaya çıkarılması için çalışmalar yapar ve yeni tasarımlarla bunları geliştirir.
Bilgisayar mühendisleri temel olarak yazılım, programlama ve algoritmalar ile ilgilense de mesleki olarak sorumluluklarının arasında sensörler, çipler, devre kartları ve daha bir çok donanım ve yazılımın beraber çalıştığı ekipmanların araştırma, tasarım ve geliştirme süreçleri de vardır.

Bilgisayar Mühendisi Nerelerde Çalışır?
Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan ve her üniversite öğrencisinin aklına gelen o soru bilgisayar mühendislerinin de aklına gelmektedir.
Mezun olduktan sonra iş bulabilir miyim?
Mezun olduktan sonra ne işler yapabilirim?
Günümüz itibariyle üniversitelerin çok olmasından kaynaklı olarak bilgisayar mühendisi sayısı da her geçen yıl artmakta. Ve aklımıza yukarıda ki soruları getirmekte. Bilgisayar bölümünden mezun olduktan sonra bir alanda uzmanlaşmaya çalışmalıyız. Bilgisayar mühendisliği yapılabilecek onlarca alt daldan birini seçip üzerine gitmeniz gerekmektedir(Örnek: Siber güvenlik uzmanlığı vb..).
Ne şanslıyız ki mezun bilgisayar mühendislerinin çoğalmasıyla beraber bilgisayarların da her iş alanının içine girmesi bilgisayar mühendislerinin de bir çok alanda bir çok iş imkanına sahip olmalarını sağladı. Bunların en büyük hacimli olanlarını sayacak olursak; yazılım, endüstri, danışmanlık, ticaret, borsa, tasarım, eğitim kuruluşları, bankalar, kamu kuruluşları, üniversiteler ve son olarak da yazılım ve donanım üreten özel firmalardır. Bu çalışma alanları da bilgisayar mühendisleri için oldukça geniş bir iş alanı sağlamaktadır
Bilgisayar Mühendisi Ne İş yapar?
Bilgisayar mühendisi farklı alanlarda çalışma yapabilmek için farklı farklı konularda eğitim görerek ve bu gördüğü konulardan en az birkaçında kendini geliştirerek alanında uzman olmalıdır. Bilgisayar mühendisi aldığı derslere bakarak şu alanlarda uzmanlık sahibi olabilir;
- Bilgisayar donanımları tasarlayabilir.
- Mobil veya masaüstü uygulamaları yapabilir.
- Bilgisayar sistemleri mühendisliği yapabilir.
- Siber güvenlik uzmanlığı yapabilir.
- Veri tabanı yöneticisi olabilir.
- Web sitesi arayüzleri ve alt yapısını oluşturabilir.
Bilgisayar mühendisleri aklına gelemeyecek kadar çok alanda kendini geliştirebilir, farklı iş alanlarında uzmanlık gerektiren konularda kendini bilgi birikimi olarak geliştirerek profesyonel olarak özel şirketlere veya kamu kuruluşlarına danışmanlık verebilir, yeni yazılım ve uygulamalar geliştirerek bunların ticaretiyle ilgilenebilir, ticaretle uğraşan diğer özel veya kamu kuruluşlarına güvenlik için gerekli olan yazılım ve donanım sistemlerini kurabilir.

Bilgisayar Mühendisi Olmak İçin Ne Yapmak gerekir?
Bilgisayar mühendisi olmak için Türkiye’de neredeyse her üniversitede bulunan Bilgisayar Mügendisliği bölümlerinden mezun olmanız gereklidir. Kazandıktan sonra herşey bitmiş değil hatta daha yeni başlamış oluyorsunuz. Her mühendislik dalı gibi Bilgisayar Mühendisliğinin de kendine has zorlukları vardır. Öncelikle yüksek bir matematik bilgisi gerekmektedir. Bunun yanı sıra her hangi bir kodlama diline bir yerden başlamanız gerekir. Bilgisayar Mühendisliğinin olmazsa olmazlarından olan kodlama gelecekte iş hayatınızın yüzde doksanını kaplayacağını unutmamalısınız.
Eğer kodlama bilmiyorsanız buradan ilk dersten başlayarak kendinizi mühendisliğe bir adım daha yaklaştırabilirsiniz.
Yüksek İş İmkanı Sağlayan Yazılım Dilleri
- Java
- JavaScript
- Python
- C#
- C++
- PHP
- Shell
Yazılım hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız buradan makalemize ulaşabilirsiniz.