Deep Web, internet üzerinde normal günlük olarak kullandığımız web tarayıcılarımızla ulaşamadığımız ve arama motorlarında listelenmeyen yani görünmeyen internet sitelerine verilen isimdir. İçerikleri genelde illegal olmakla beraber aralarında yararlı siteler de bulunabilir.
Deep Web’in Tarihçesi
Deep Web’in doğması aslında birkaç soruyla başlamış oldu. “Sitelerimizi kapatıyoruz ama veriler nereye gidiyor?”, “Sansürlenip erişimi engellenen siteler nerede?” gibi sorular Deep Web’in büyük ve sancılı doğumunu başlatan, ilk adımları atan sorular oldu.
2000’li yılların başında bilgisayarın korsanları olarak da tabir edebileceğimiz hackerlar ve devletlerin de ilgisini çeken bu sorular üzerinde çalışmalara hem legal hem de illegal olarak başlanmış oldu. Bulmaları da uzun sürmedi. Kapatılan veya sansürlenen siteler yok olmuyor, görünmez hale gelerek sadece başladıkları, doğdukları yerlere geri dönüyorlardı.

İlk zamanlar bu sitelere hala tarayıcı üzerinden girmek mümkündü fakat devlet yönetimleri bu durumu fark ettikten sonra DNS sunucularından çıkararak bu durumun önüne geçmiş oldular. Yani burada size yol gösteren DNS olmadığı için yolu bulamayarak siteye ulaşamıyorsunuz. Yani yolu sizin kendiniz bulmanız gerekiyor. Hackerlar da bunu izlemediler tabi ve çalışmaya başladılar. Proxy sunucuları açtılar ve Tor Browser’ı buna uygun bir şekilde revize ettiler. Bu durumda Tor sizi evinizden alıp Deep Web’e girmenizi sağlayan bir taksi gibi oldu diyebiliriz. Tüm bunlar olurken de bu durumdan faydalanan tüm kanunsuz, sapık, suçlu vb.. kişiler de burada yavaş yavaş yerlerini almaya başladılar.
Tabii bir Deep Web’i içinden bulunan insanlara göre kötülemek olmaz. Bunların yanında bir de 111 GB’lık ve gün geçtikçe daha da büyüyen ve ismi Tor Library olan dünyanın en büyük kütüphanesi de burada bulunuyor. Burada bulunan kitapların legal olmasını düşünmediniz umarım.
Deep Web’in Yapısı
Deep Web’in Türkçe karşılığı genelde “Derin Web” olarak kullanılsa da tam olarak bu ismi karşılamamaktadır. Deep Web aslında genel geçer web tarayıcılarıyla ulaşılamayan ve listelenmeyen onion ağının bütününe verilen isimdir. Deep Web içeriklerine genel olarak verilen isim “Darknet” ‘tir. Bu içerikler genel olarak illegaldir. Deep Web içerikleri ve ulaşım yollarındaki değişikliklerden dolayı katmanlara ayrılır. Temel olarak da giriş yapabilmeniz için Tor Browser’a ihtiyacınız vardır.
Deep Web’in içeriği ne kadar illagel olsa da sadece Deep Web’e giriş yaptığınız için suçlu olmazsınız. Fakat bu sadece ilk birkaç katman için geçerlidir. Diğer katmanlara indikçe ve içerikler değiştikçe bu durum da değişebilir. İllegal olan veya bilgisayarınıza indirmemeniz gereken bir içeriği indirdiğiniz için suçlu olabilirsiniz. Önemli bir konu da Deep Web’den indirdiğiniz bir içerik ile bilgisayarınıza sızılabilir ve sizin haberiniz bile olmadan illegal faaliyetler yapılabilir.
Yani kısaca anlatmak gerekirse Deep Web üzerinden gelen içerikler genellikle başınıza dert açabilir. Deep Web içerik olarak y*sak olan kitaplar, ç*lıntı eşyaların satışı, kiralık katiller, köle tacirleri, çocuk p*rnoları, uyuşturucu satışı, silah satışı, devlet sırları vb.. gibi içeriklerdir. Bunlara ulaşım sanıldığı kadar kolay değildir. Katmanlara göre rastlanılan içerik değişiklik gösterebilir. İlerleyen katmanlara ulaşmak da sanıldığı kadar kolay değildir.

Burada yapılan ticaretlerde kredi kartları veya normal para kullanılmıyor. Genelde Bitcoin gibi sanal paralar üzerinden ticaret yapılıyor.
Üst katmanlarda bile insanın psikolojisini bozabilecek içerikler bulunduğundan Deep Web’de çok gezilmemesi tavsiye edilir. Eğer psikolojiniz yerinde değil ve manipülatif bir durumdaysanız Deep Web’de gezmemenizi tavsiye ederim.
Deep Web’de gezinmeye başlamadan önce güvenlik anlamında kendiniz eğitim ve araştırmayla geliştirmeniz gerekir ki karşılaşabileceğiniz tehlikelerle nasıl baş edebileceğinizi öğrenin.
Deep Web Virtual Private Network yani Sanal özel ağdır. Anlaşılacağı üzere kapalı bir sistemdir. İnternetten ayrı bir şekildedir. Tıpkı bir sosyal medya gibi içerisinde bulunan kişilerin birbirlerini aynı ağ içerisinde buluşturup iletişim kurmalarını sağlar. Gizlilik temeldir ve bunun için de internet üzerinden erişim sağlanamaz.
İnternetin Katmanları
Deep Web hakkında bir çok katman teorisi vardır. Ben sizlere 5 katmanı anlatarak ve bir teori olarak bakılan 6. katmandan sözedeceğim.
1. Sıfırıncı Katman (İnternet Ağı)
Bilinen internet ve içindeki tüm bilgileri içeren katmandır.
2. Birinci Katman (Surface Web)
Surface Web yani yüzey ağı olarak geçen katmandır. Bu katmanda internette az da olsa arayan insanların bulabileceği ve kullanabileceği bilgiler ve servislerdir.
3. İkinci Katman (Burgie Web)
Burgie Web yani Bergie Ağı olarak geçen katmandır. Burada 4chan, Freehive ve RSC’den haberi olan insanlar Burgie Web kullanıcılarıdır. Bu katmanda hala DNS sunucuları çalışmaktadır ve hala indexlenmiş sayfalarda geziyorsunuzdur. Diğer internet sitelerine nazaran biraz daha çaba sarfederek girebilirsiniz.
4. Üçüncü Katman (Ara Katman)
Deep Web’e girişimiz tam olarak burada başlamaktadır. Proxy den haberdar olan ve Tor Browser gibi tarayıcıları kullanan kullanıcılar bu kısımda yer alabiliyorlar. Genelde ulaşılması zordur.
5. Dördüncü Katman (Charter Web)
Charter Web yani Charter Ağı olarak geçen katmandır. Burada artık Darknet’e adım atmış olursunuz. Deep Web’in devamı olarak geçen kısımdır. Artık burada DNS sunucularından erişim sağlanamaz. Bu katmanda genellikle illegal içerikler barınır.
6. Dördüncü Katman (Marianas Web)
Marianas Web yani Mariana Ağı olarak bilinen katmandır. İsmini okyanusun en derin çukurundan almıştır. Sebebi de derin bir çukur gibidir gitmesi zor, geri dönmesi daha da zor.
Forumlarda da “Oraya giden bir daha geri gelmedi.” gibi ifadeler kullanılır.
Deep Web’e Nasıl Girilir?
Deep Web in yapısında DNS kullanılmadığından bahsetmiştik. Yani burada alışılagelmiş olan .com veya .net gibi uzantılı siteler bulunmamaktadır. Bunun yerine bitnet, i2p gibi “Pseudo Top Level Domain” adı verilen gizli alan adları kullanılır. Biz şuan onion ağı üzerinde duracağız.
Öncelikle Tor Browser’ı indirdikten sonra Hidden Wiki’ye giriş yaparak Deep Web’e ilk adımımızı atıyoruz. Bu kısımda giriş ikiye ayrılır:
- Proxy Seviyesi: .onion uzantılı olmayıp da yinede içerisinde illegal içerikleri barındıran sitelerin bulunduğu seviyedir. Arama motorları tarafından indexlenmezler ve sunucu kullanırlar. Buraya girmek için Proxy kullanmak yeterlidir.
- TOR Seviyesi: .onion uzantılı sitelerin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı sitelerdir. Genel olarak siteler özel sunuculardadır. İçerikleri ise genel olarak, hacklenmiş serverların dataları, data tüccarları, terör örgütleri gibi illegal şeylerdir.
Dördüncü Katmana Giriş
Ayrıcalıklı bir Deep Web katmanıdır. Bu katmana ulaşmak kolay olmadığı gibi tehlikelidir de. Bu katman da ikiye ayrılır:
- TOR Seviyesi: Bu kısıma giriş için sadece Tor Browser kullanmak yeterlidir. Sadece Tor Browser derken ek olarak bir donanım veya yazılıma ihtiyaç duyulmadığından sadece Tor ile girilebilir. Bu seviyeden daha derinlere inebilmeniz için çokça araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu katmanda oldukça yüksek meblağlarda belirlenmiş b*his sonuçları, özel silah ve savunma sistemleri, gizli şirketler ve devlet sırları bulunur.
- Özel Erişim Seviyesi: Bu kısımdan sonrası için kilitli bir odaya girdiğimizi düşünebiliriz. Giriş için birinin bize anahtar vermesi gereklidir. Şu ana kadar ulaşılabilen en tehlikeli seviyedir. Giriş için Tor Browser yetersiz kalır. Closed Shell System kullanılarak erişim sağlanabilir. .clos şeklinde alan adlarıyla erişim sağlanır. Bu katmana girebilmek için kodlama ve matematik bilginizin üst düzeyde olması gerekmektedir. Çünkü kendi programlarınızı, Proxy’lerinizi yazarak buraya erişmek zorundasınız.
Beşinci Katmana Giriş (Marianas Web)
Bu katman hakkında pek bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Burası insanlar için dibi görünmeyen bir uçurumdur. Forumlarda da bu kısma ulaşabilmek için çok üst düzey sistem ve bilgiler gerektiği söylenmektedir.