Donanım Nedir?

donanım nedir, dahili donanım nedir, harici donanım nedir, bilgisayarda donanım nedir, donanım nedir bilgisayar, donanım nedir bilgisayar dersi, yazılım donanım nedir, iç donanım nedir, dış donanım nedir, iç donanım, dış donanım

Bilgisayarı oluşturan iki temel unsur vardır. Bunlar donanım ve yazılımdır. Bilgisayarın fiziksel olarak da fark edilebilen tüm somut parçalarına donanım denir. Donanım, iç ve dış donanım olmak üzere ikiye ayrılır. Bilgisayarın sistem birimi olan kasasının içinde kalan tüm parçalar iç donanımı, dışında kalan parçalar ise dış donanımı oluşturmaktadır.

Dahili Donanım Nedir? | dogrukod.com

İç Donanım (Dahili Donanım) Nedir?

İç donanımı (Dahili Donanım) oluşturan parçalardan ilki ana karttır. Birimler arası iletişimi sağlayan ve diğer tüm birimlerin üzerine takıldığı temel karttır.

İşlemci, en önemli parçalardan biridir. Bilgisayarın beynini oluşturur. Cihazın hızını belirleyen en önemli unsurlardandır. Bilgisayardaki aritmetiksel ve matematiksel tüm işlemler bu birimde yapılır.

Türkçe olarak açılımı Rastgele Erişimli Bellek olan RAM ise bilgisayarın geçici belleğidir. Yeni verilere hızlı bir şekilde erişimi sağlar.

Sabit Disk de denilen Harddiskler ise RAM aksine bilgilerin kalıcı olarak saklandığı birimdir. Dosya ve klasörlerin tutulduğu, işletim sistemini kuran donanım birimidir.

Bilgisayarda oluşan sesin dışarı ulaşmasını sağlayan mikrofon ve diğer cihazların bilgisayara bağlanmasına yarayan parça ise ses kartıdır.

Ekran kartı sayesinde bilgisayarda oluşan görüntü işlenir ve monitör ya da diğer görüntü birimlerine gönderilir. Diğer bir iç donanım (Dahili Donanım) parçası ise Ethernet yani ağ kartıdır.

Bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan ve ağa fiziksel olarak bağlanan karttır. Son olarak modem ise bilgisayarın doğrudan internete bağlanmasını sağlar.

Harici Donanım Nedir? | dogrukod.com

Dış Donanım (Harici Donanım) Nedir?

Dış donanım (Harici Donanım) parçalarından sistem birimi olan kasa, iç donanım (Dahili Donanım) birimlerinin bir arada muhafaza edilmesini sağlar. Klavye, üzerindeki harfler, rakamlar, özel karakterler ve özel işlevlerin olduğu bunlar sayesinde bilgisayara veri girişinin yapıldığı birimidir.

Fare, ekrandaki imleci hareket ettirir. İşletim sistemindeki program ve uygulamaları istek doğrultusunda seçerek açmayı, çalıştırmayı sağlayan giriş birimidir. Hoparlör ise ses kartından gelen ses sinyallerini duyulabilir titreşimlere çeviren birimdir. Kulaklık, oluşturduğu sesleri sadece kullanıcıya cihaz üzerindeki jaklar yardımıyla aktaran çıkış birimidir.

Yazıcı ise cihazdaki yazı, resim, fotoğraf gibi belgeleri kağıt ve türevleri materyallere basılmasını sağlayan çıkış birimidir. Tarayıcı ise halihazırdaki belgeyi cihaza aktarmak için kullanılmaktadır. Son olarak monitör de denilen ekran ise bilgisayar ile kullanıcı arasındaki görsel iletişimi sağlayan çıkış birimidir. Dokunmatik bir monitörse hem giriş hem de çıkış birimi denilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir