İnternet, kelime anlamı olarak “Ağlar arasında” anlamına gelmektedir. Tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız olarak merkezi kontrol dışında çalışan internet, bilgisayarların birbirleriyle bağlantıda olmasını ve bu vesileyle veri akışını sağlayan bir iletişim ağıdır.
Geçmişte İnternet
İnternet kavramının geçmişine bakmak gerekirse adından tarihte ilk kez Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından TCP protokolünde bahsedilmiştir. 1950’li yıllarda bilgisayar kavramı yeni yeni ilerleme göstermeye başlamışken cihazlar arası veri aktarımı gündemdedir. İnternet daha yeni yer edinmeye başlarken bir taraftan da ABD hükümeti Savunma Bakanlığı, ilk protokol olan ARPANET’ i kullanmaya başlamıştır. Bu ağ ile gönderilen ilk mesaj, Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir profesörün bilgisayarına gitmiştir. Yapılan geliştirme çalışmaları sürerken 1981 yılında internetin ilk adımı olarak görülen ARPANET, daha büyük ağlara bağlanabilen bir yapıya kavuşturulmuştur. O dönemde dijital haberleşme açısından 19. yüzyılda kullanılan telex makineleri olsa da 20. yüzyılın başlarında modern anlamda dijital haberleşmeden söz edilebilmiştir.
Dönemin teknolojisinin izin verdiği ölçüde ağ paylaşımı yapan ilk bilgisayarlar ile sadece ana bilgisayarlar arasında bulunan iki nokta üzerinde veri akışı mümkün olmuştur. Yüksek bağlantı hızının keşfi, sistemin daha da geliştirilmesi ve ana bilgisayar ya da terminaller arasındaki mesafenin öneminin ortadan kalkmasıyla internet, farklı bir boyuta taşınmış, günümüzdeki işlevine yaklaşmıştır. Bu gelişmeler sayesinde iki cihaz arasında dosya paylaşımı artık rahatlıkla yapılabilmektedir. Fakat veri akışı sağlanırken iki nokta arasında bu akışı sağlayacak olan fiziksel ağın herhangi bir biçimde zarar görme ihtimali bir sorun olarak kalmaktaydı.

Günümüzde İnternet
Tarihçesine bakıldığında internet, ulusal savunma amacıyla geliştirilmişken çok kısa bir sürede modern hayatın ve ticari yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde birçok işin yapılabilmesi internete bağlıdır. İşleri kolaylaştırıcılığının yanında dünyanın bir ucundan haberdar olup bilgi edinebilmeyi sağlamaktadır. Bu ise ülkeler arasında örülü olan karasal hatlar ile mümkündür.
Okyanus altına fiber kablolar ile uydu alt yapısı döşenerek internet her noktadan ulaşılabilir hale gelmiştir. Bu hatlar sayesinde ülkeler arası internet ağı oluşturularak birbirleriyle bağlantı içerisinde olup iletişim kurmaları sağlanmıştır.