Nesnelerin interneti (Internet Of Things kısaltma olarak IoT), fiziksel olan nesnelerin birbirlerine veya daha kapsamlı sistemlere bağlı olduğu bir iltişim ağıdır. İnternet alt yapısı ile beraber çalışabilmesi ve bu sayede bir evin tuğlalarının evin bütününü oluşturması gibi burada da küçük şeylerin daha büyük değerler oluşturması amaçlanmıştır. Bu sistemin bütününe nesnelerin interneti denir. Burada kısaca “Nesnelerin interneti nedir?” gibi soruları cevaplamış olduk .
Nesnelerin interneti açısından, nesne kavramı oldukça geniş bir anlama sahip olsa da birkaç örnekle daha kolay anlatabiliriz. Mesela izleme cihazları, sensörler, ve erişim düzenekleri birer nesne olarak nitelendirilirler. Bir cihazın akıllı sayılması ve nesne olarak görülmesi için gerekli bir kaç adet şart vardır. Bunlar;
- Benzersiz bir isme sahip olması(Unique Id).
- Bağlanılabilirlik.
- Sensörünün olması.

Bu yukarıda verdiğimiz şartlar sayesinde, elimizde bulunan akıllı nesne dünyanın herhangi yerindeki herhangi bir insan tarafından bağlanılabilir ve kontrol edilebilir hale gelmektedir.
Nesnelerin benzersiz isimlere sahip olması günümüzde yaygın olan Ip adreslerinin sınırlı olmasından dolayı pek mümkün olmasa da, bu durumun üstesinden gelmek için tasarlanan IPv6 nın kullanımı ile nesneler tam anlamıyla benzersiz olacaklar.
Nesnelerin İnterneti Ne işe Yarar?
Nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları, sensörlerin erişilebilir olmasının daha da ötesinde pek çok sensör verisini birleştirerek ortaya bir değer çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Nesnelerin internetinde (IoT), fiziksel alanlardan bir kar topunun dağın en tepesinden düşmesi gibi tüm verileri toplayarak gelen ve ortaya büyük bir işlenmiş veri çıkaran, bu verinin de gerekli kişi veya kurumlara gönderilmesini sağlayan sistemdir. Bu taraftan baktığımızda da Nesnelerin internetinin Büyük Veri (Big Data) kavramları içe iç içe olduklarını görürüz.

Örnek:
Telefonumuzun GPS özelliğinin sürekli açık olduğu bir durumda, telefonumuz sürekli olarak geçtiğimiz her yolun bilgisini, bizim hareket bilgilerimizi merkezi bir sisteme ulaştırarak bizim davranışlarımızı veya o anda bulunduğumuz konumun kişi olarak yoğunluğunu belirleyebilirler.