Sigortasız Şekilde Almanya’da Yaşamak

Sigortasız Şekilde Almanya’da Yaşamak

Almanya’da sigortasız yaşamak ya da Almanya’da yaşamak birçok insan tarafından hayali kurulan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra insanlar sigortasız bir şekilde Almanya’da yaşanıp yaşanmadığı üzerine de birtakım araştırmalar gerçekleştirmektedir. Söz konusu bu merak edilen konuya göre yapılan araştırmaların sonucuna bakıldığında sigortasız bir şekilde Almanya’da yaşamanın mümkün olmadığı karşımıza çıkmaktadır. 2009 yılı içerisinde Almanya Federal Cumhuriyeti’nin belirttiği üzere Almanya içerisinde bir oturum izni bulunan ve söz konusu izine tabii tutularak Almanya içerisinde yaşamını devam ettiren her bireyin mutlaka sigortalı olması şartı zorunlu tutulmuştur. Buna bağlı olarak da Almanya’da yaşayan ya da yaşamak isteyen her bireyin mutlaka bir sigorta yaptırması gerekmektedir. Eğer sizler de Almanya’da yaşamak ve Almanya’da sigortasız yaşamak mümkün mü gibi sorulara cevap arıyorsanız, işte bu yazımızda Almanya ve sigorta hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Turistik Vizede Sigorta Gerekli mi?

Almanya’ya turistik veya eğitim fark etmeksizin herhangi bir vize ile de gelinse söz konusu kısa süreli geziler ya da ülke değiştirme açısından bakıldığında da, bireylerin kısa süreli de olsa mutlaka sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Eğer Almanya’yı ziyaret edecek bireyler kendilerine sigorta yaptırmazlar ise maalesef ki Almanya’dan vize bile alamayacakları oldukça açık ve net bir şekilde belirtilmektedir.

Almanya’da Yasal Sigorta

Almanya’daki ilk sigorta türlerinden birisi yasal sigorta olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu yasal sigorta bireyin prim miktarının sigortalı gelirine bağlı olarak yapılmaktadır. Eğer bireyin maaşının hesaplanan miktarı aylık 4.537,70 Euro altında ise yasal sigorta hakkı doğmaktadır. Bunun yanı sıra sözü geçen prim miktarının belirlenmesinde bireyin toplam brüt geliri hesaplanmaktadır. Aslında bakıldığında yasal sigorta iş veren kurum tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda bir birey iş veren kurum tarafından yasal bir şekilde sigortalanmış ise eşi ve çocuklarının da aynı sigortadan yararlandığı belirtilmektedir. Söz konusu yasal sigorta ile sigortalı olma zorunluluğu olan kişiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çalışanlar yani hizmetliler,
  • İşsizlik maaşı ile gelir elde edenler,
  • Emeklilik hak eden emekli bireyler.

Almanya’da Özel Sigorta

Aslında bakıldığında Almanya’da, bizim ülkemiz içerisinde olduğu gibi herkes özel sigorta ile sigortalı olamamaktadır. Söz konusu kimlerin özel sigortaya sahip olabileceğine bakıldığında ise aylık brüt gelir miktarının hesaplanmasından sonra 5.062,50 Euro limitini aşan bireylerin özel sigorta yaptırabildiği belirtilmektedir. Bunun yanı sıra özel sigorta yaptırabilen bireylerin şu şekilde sıralandığı karşımıza çıkmaktadır;

  • Aylık brüt maaş miktarı yukarıda verilen rakamı aşan bireyler,
  • Devlete bağlı olan memur kesim,
  • Kendi işine sahip ya da serbest bir şekilde çalışma hayatı olan bireyler.

Alman Vatandaşı Olmayan Bilim İnsanları İçin Sigorta

Yazıya giriş kısmında belirttiğimiz gibi Almanya’ya geliş sebebi ve söz konusu ülke içerisinde yaşama süresi ne olursa olsun, her kesimden bireyin mutlaka sigortalı olması gerekmektedir. Sebep ne olursa olsun Almanya’da sigortasız yaşamak mümkün değildir. İster özel bir şekilde sigorta yapılsın ister geldikleri ülkeler içerisinden Almanya’da karşılığı olabilen bir sigorta belgesi olsun mutlaka sigortalı bir şekilde gelmeleri ya da Almanya içerisinde özel olarak yaptırmaları gerekmektedir.

Bu konu aynı şekilde yabancı ülkeden Almanya’ya gelen bilim insanları için de geçerlidir. Buna ek olarak aynı şekilde söz konusu Almanya’ya gelecek bilim insanlarının yanlarında getirebilme izinleri olan aile fertlerinin tümünün de sigortalı olması şartı aranmaktadır. Söz konusu bu şartın bu kadar ciddi olmasının yanı sıra üçüncü bir ülkeden gelen her kesimin Almanya içerisinde oturum ve çalışma izni alabilmesi tamamen bireyin sigortası ile doğru bir şekilde orantılı olduğu karşımıza çıkmaktadır.

Almanya’da Alman Öğrenci Sigortaları

Günümüz dünyasında çeşitli birçok ülkeden Almanya’ya oldukça fazla bir sayıda öğrencinin üniversitelerin erasmus öğrenci değişim programı ile gittiği bilinmektedir. Almanya’daki öğrencilerin sigortaya ihtiyacı var mı sorusu da bu konular gündemde olduğunda sık sık araştırılmaktadır. Aslında bakıldığında Alman vatandaşı olan öğrencilerin bile okumak için bir sigortaya ihtiyacı olduğu karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu Alman öğrencilerin sigortaları genellikle anne ve babaları tarafından sağlanmaktadır.

Almanya’da Erasmus İçin Sigorta

Çeşitli üniversiteler aracılığıyla erasmus değişim programı ile Almanya’ya belli bir süreliğine gelecek yabancı öğrenciler için olduğunda, yine aynı şekilde olduğu gibi öğrenci bireylerin sigorta halinde bir zorunluluk olduğu karşımıza çıkmaktadır. Buna göre bakıldığında Almanya’ya belli bir süreliğine gelecek öğrencilerin de mutlaka sigortalı olması şarttır. Almanya’ya gelecek yabancı öğrenciler kendi ülkelerinden Almanya’da karşılığı olan bir sigorta belgesi ile gelebildikleri gibi, bir diğer çözüm yolu olarak da bizzat Almanya’da kendileri için özel Alman sigortalarından yaptırabilmektedirler.

Almanya’daki Sığınmacılar İçin Sigorta

Günümüzde birçok ülkede ansızın problemler ortaya çıkabilmektedir. Buna bağlı olarak da zaman zaman Almanya bazı ülkelerin vatandaşlarını sığınmacı olarak kabul edebilmektedir. Buna göre bakıldığında Almanya’da sigortasız yaşamak sığınmacılar için mümkün mü konusu da merak edilmektedir. Ülkelerinde meydana gelen herhangi bir sebepten dolayı Almanya içerisine alınan sığınmacıların Almanya’da özel bir yeri olduğu karşımıza çıkmaktadır. Kendileri için sığınma talebinde bulunan sığınmacı bireyler için yasal sigorta uygulanmamaktadır.

Söz konusu sığınmacı bireyler için uygulanan Sosyal Yardım Yasası olduğu belirtilmektedir. Bireyler bu yasayla belirli haklara sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra sığınmacı bireylerin Almanya içerisinde kalacakları vakit süresine ve statüsüne bağlı olarak Alman devletine ödeme yapacakları miktar değişmektedir. Buna ek olarak sığınmacı bireylerin Almanya’daki bu yasadan faydalanabilecekleri imkanlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Akut hastalıkların tedavisi ve ilaç tedariki,
  • Doktor ve hemşire tarafından kişisel muayene,
  • Gebeler için gebe muayenesi ve ilaç tedariki,
  • Aşılanma.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir