Yazılım mühendisliğini kısaca anlatacak olursak bilgisayar ve teknolojik donanımların yazılımları, geliştirilmesi ve yapay zeka ile ilgili çalışmalar sürdüren kişilere yazılım mühendisi denir. İngilizce adı Software Engineering’dir. Yazılımcılar, ihtiyaç duyulan yazılım(kodlama) ve tasarımları oluşturan kişilerdir. Yazılım mühendisliği günümüzde bir bilim dalıdır. Yaplan uygulamaları son olarak kullanıcının daha rahat kullanabilceği bir şekilde geniş bir çapta gerçekleştirir ve çözümler. Sonuç olarak da tüm yazılım ve programları kullanıcıların rahat bir şekilde kullanabileceği hale getirir

Günümüzde kullandığımız bütün donanım ve yazılımlar yazılım mühendisleri tarafından gerçekleştirilir. Her yazılım mühendisinin kendi alanlarında yetkinlik ve uzmanlıkları bulunmaktadır. Bu sayede yazılımların geliştirme süreleri kısalır ve daha rahat bir kullanışa sahip bir biçime getirilir. Bunun için öncelikle yazılım mühendisliği dersleri almak gereklidir.
Hangi Dersler Alınır
Fizik ve matematik
Bilgisayar programlama
Yazılım geliştirme
Mantıksal tasarım
Veri yapılandırma ve algoritmalar
Bilgisayar sistemi programlama
Bilgisayar organizasyonu
İşletim sistemi ve sistemi oluşturma
Algoritma analizi
Bilgisayar ağları hakkında bilgi
Veritabanı sistemi ve sistemi oluşturmak
Sistem tasarımı
Sistem analizi
Yazılım geliştirme
Yazılım testi oluşturma
Makine ve insan etkileşimi
Yazılım ve siber güvenlik
İnternet uygulamaları oluşturma ve geliştirme
Mobil uygulamaların geliştirilmesi
Yapay zeka bilgileri ve gelişimi
Robotik kodlama
Hesaplama çeşitleri
Veri bilimi
Veri analitiği
Derslerden de anlamış olduğunuz üzere yazılım mühendisliği bölümü çok geniş bir alana değinmektedir. Yazılım mühendisliği dersleri ve bilgisayar programcılığı derslerinin çoğunluğu ortaktır. Bu bölümü bilgisayar mühendisliğinden ayıran şeylerden biri de uzmanlaşmak istenilen alanın en başından bir alan olarak seçilmesidir. Bununla birlikte bir başka ayrımı da bilgisayar mühendisliğinden daha detaylı programlama ve kodlama öğrenilmesidir. Yazılım mühendisliği alanı derslerini alan ve bölümden mezun olanların iş imkanları oldukça fazladır fakat yetkin eleman sayısı çok azdır. Bu sayede rahatlıkla iş bulabilirler. Teknolojik ürünlerin bulunduğu tüm alanlarda iş imkanı bulabilirler. Bu iş alanlardan örnek verecek olursak; veri tabanı oluşturma ve hesaplama, işin analist hesaplamalarını yapma, programlama ve proje yöneticiliği alanlarının bulunduğu yerlerdir.

Bir yazılım mühendisinin çalışabileceği iş yerleri günümüzde çoğunlukla bankalar, bilgisayar ve mobil programlama yapan yerler, eğlence merkezleri, hastaneler gibi yerlerdir. Sadece mezun olmakla yetinmeyip kendini de bir yandan geliştiren yazılım mühendisleri ise daha büyük işlerde çalışabilir. Yazılım mühendisleri son dönemlerde yapay zeka ve robotik geliştirmeler için ideal kişilerdir.
Yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliğinin farkı nedir?
Yazılım mühendisliği yerine matematik bilgisayar okusam olur mu?
Merhaba Berkay arkadaşım
Bilgisayar Mühendisi hem yazılım tarafında hem donanım tarafında iş yapar
Yazılım Mühendisi genel olarak yazılım odaklı çalışır
bence sen veri tabanı üzerinde yoğunlaş benden sana tasviye!!!!
Yazılım mühendisliği ve matematik bilgisayar bölümleri çok farklı içeriklere sahip olsa da matematik bilgisayar bölümünde de yazılım dersleri görebilirsiniz. Ama aldığınız dersler benzer olsa da yazılım mühendisliği nin yaptığı işlerin tamamını yapamazsınız.
elinize sağlık