Yazılım nedir kısaca anlatacak olursak; donanım içerisindeki elektronik parçaların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan, iş gücünü insanların üzerinden alan ve verimliliği arttıran çeşitli amaçlar için hazırlanmış programlardır.
Günümüzde en yaygın olan yazılım türleri: web yazılım başta olmak üzere, mobil yazılım ve masaüstü yazılımlardır. Bundan birkaç yıl öncesine zamanda yolculuk yapacak olursak masaüstü yazılımlarının daha ön planda olduklarını görürdük fakat dünya üzerinde internetin gelişimiyle beraber bu ilgi ve alaka web ve mobil yazılımlara daha çok kaymıştır. Haliyle de masaüstü yazılımlarından çok mobil ve web yazılımlarının üretimi de ilgi ve alakayla doğru orantılı olarak artmıştır. Mobil ve web yazılımlarının hızlı yayılmasının nedenleri; kurulumlarının ve kullanımlarının kolay olması ve ihtiyaçları nokta atışı olarak karşılamasıdır.

Yazılım Çeşitleri
Günümüzde yazılımı 3 ayrı kategoriye ayırmak mümkün.
Mobil Yazılım
Mobil yazılımlar farklı farklı yazılım dillerinde oluşturulabilen, genelde günlük sorunları çözmeye yönelik uygulamalardır. Ulaşması, kurulumu ve kullanımı kolay olduğundan en yaygın olarak kullanılınılan uygulamalardandır. Bu konu ile ilgili olarak ilerleyen zamanlarda daha detaylı bir şekilde anlatacağımız makelemizi de okuyabilirsiniz.
Web Yazılım
Web yazılımları da mobil yazılımlar gibi farklı dillerde yazılabilen, internetin bulunduğu her yerde kullanılabilen uygulamalardandır. Mobil yazılımlardan farklı olarak bir tarayıcı aracılığı ile herhangi bir uygulama kurulumu yapılmadan internet üzerinden çevrim içi olarak kullanılabilirler. Mobil ve masaüstü uygulamalara nazaran daha kolay erişilebilirler.

Masaüstü Yazılım
Masaüstü yazılımları gündelik hayatımızda bilgisayarımızda kullandığımız uygulamaların tamamıdır. Evlerimizde, iş yerlerimizde ve neredeyse artık bütün sektörlerde bilgisayar uygulamaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Masaüstü yazılımlarına örnek verecek olursak; bilgisayar oyunları, antivirüs programları, not defteri uygulaması, MS Word vb. uygulamarı gösterebiliriz.