Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu soruyu eminim her yazılımcı bir kere de olsa kendine sormuştur. O yüzden hiç endişelenme ve okumaya devam et. Eminim aklındaki soruların hepsini alıp götürecek bir yazıyla baş başasın. Peki hazırsak başlayalım o zaman.

Nerden Başlamalıyım?
Öncelik olarak yazılımın temeli olan iki şeyi algoritma ve syntax ı öğrenmeliyiz. Algoritma kelime anlamı olarak, bir sorunu veya bir problemi çözüme götürecek yol demektir. Yani bizim yazılımdaki pusulamız olarak düşünebiliriz. Tabi bunların yanında İngilizce de olmazsa olmaz. Sebebini aşağıda anlatacağım.
Algoritma
Algoritmalar, yazılıma başlamadan kodlayacağımız programın ana hatlarını, problemin çözümünü ve programın işleyişinin haritasının çıkartıldığı bölümdür. Bu kısımda programımızın taslağı oluşur ve yazılımda ne kadar ilerledik, ne kadar gerideyiz bunları takip etmemize ve hatalarımızı daha kolay görmemize yarar.
Syntax
Syntax, kelime olarak söz dizimi anlamına gelmektedir. Dilimizde olduğu gibi kodlama dillerinin kendine özgü kuralları vardır. Bu kuralları uygulamazsak programımız hata verecek ve çalışmayacaktır. Yazılımda ilk başlayanların ortak olarak en çok yaptıkları hatalar syntax hatalarıdır. Syntax ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.

Neler Yapmalıyım?
Öncelikle bu bölümü üçe ayırabiliriz;
Dil Seçimi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazılımda da bizim konuştuğumuz diller gibi yazılım dilleri ve bu yazılım dillerinin de kendine özgü kuralları bulunmaktadır. Bu dillere örnek olarak c, c#, c++, java, php, python..vb. gösterebiliriz. Bu dillerin arasından birini seçerek yolumuza devam etmeliyiz. Görsel odaklı programlar üstünde çalışmak isterseniz c# dilini tavsiye edebilirim. C# dersleri için buraya tıklayıp bir göz atabilirsiniz.
Uygun Editör
Kullanılan dilin yanı sıra kullanılacak olan editörün de önemi çok yüksektir. Çünkü kimi editörde bulunmayan özelliklerden olan Syntax Highlighter özelliği çoğu zaman hayat kurtarır. Bu özellik Syntax sorunlarının her birini farklı renklerle göstererek bizlere uyarı verir ve hata yapma olasılığımızı en aza düşürür.
Gerekli Öğrenim Kaynakları
Öncelikle maalesef ki türkçe kaynaklar yine önceki yıllara nazaran biraz daha çoğalmış olsa da genel öğrenim kaynakları ingilizce bulunmakta. Bunun yanı sıra dünya çapında yazılımcıların ortak buluşma noktası olan stackoverflow ve github gibi kaynaklar da ingilizce. Bundan dolayıdır ki bir yazılımcının aslında olmazsa olmazı ingilizcedir. Bu kaynaklar haricinde türkçe olarak da bir çok hocamızın da dersler verdiği udemy gibi sitelerden de ders alarak yazılıma giriş yapabilirsiniz.
çok teşekkürler, sade ve başlangıç için çok iyi bir yönlendirme olmuş. aşırı faydalı geldi bana